59,1 milion kredita SB

Bez autora
Jun 26 2011

Okončani su pregovori predstavnika Ministarstva finansija i Svjetske banke i Crnoj Gori je zvanično odobren kredit u iznosu od 59,1 milion eura. O usaglašenom kreditnom aranžmanu Bord direktora Svjetske banke odlučivaće krajem avgusta ili početkom sebtembra. Sredstva obezbijeđena ovim kreditom, koja će biti operativna do kraja godine, biće iskorišćena za podršku crnogorskom budžetu. Odobrenim zajmom pospješiće se nastojanje Vlade Crne Gore da intenzivira reforme u oblasti bankarskog i finansijskog sektora, što je jedan od osnova za održivi privredni oporavak i uravnotežen rast predvođen privatnim sektorom. Kredit je odobren po šestomjesečnom EURIBORU za euro uvećanom za kamatnu maržu od 0,80%, što bi, u ovom trenutku, odgovaralo kamatnoj stopi od oko 2,5%, uz period otplate od 20 godina, uključujući 5 godina grejs perioda.

59,1 milion kredita SBDanas su okončani pregovori predstavnika Ministarstva finansija i Svjetske banke i Crnoj Gori je zvanično odobren kredit u iznosu od 59,1 milion eura.

O usaglašenom kreditnom aranžmanu Bord direktora Svjetske banke odlučivaće krajem avgusta ili početkom sebtembra, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Sredstva obezbijeđena ovim kreditom, koja će biti operativna do kraja godine, biće iskorišćena za podršku crnogorskom budžetu.

Odobrenim zajmom pospješiće se nastojanje Vlade Crne Gore da intenzivira reforme u oblasti bankarskog i finansijskog sektora, što je jedan od osnova za održivi privredni oporavak i uravnotežen rast predvođen privatnim sektorom, navodi se u saopštenju.

Kredit je odobren po šestomjesečnom EURIBORU za euro uvećanom za kamatnu maržu od 0,80%, što bi, u ovom trenutku, odgovaralo kamatnoj stopi od oko 2,5%, uz period otplate od 20 godina, uključujući 5 godina grejs perioda.

Pristupanju pregovorima prethodila je dvogodišnja saradnja naših institucija, Crna Gora ispunila je set preduslova koji su bili precizirani od strane Svjetske banke, a odnosili su se prvenstveno na finansijski sistem, podsjeća se u saopštenju..

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik